Akik az első perctől küzdenek - információs- és gyermekrajz kiállítás

Az újszülöttek 8-10%-a koraszülöttként jön a világra. Ez Magyarországon évente több mint 8000 csecsemőt jelent. Közülük mintegy 1300 újszülött másfél kilónál is kisebb. Azonban az orvostudomány fejlődésével, ma a neonatológia már képes a korábban elképzelhetetlenre: képes életben tartani és megmenteni akár 500 g-os újszülötteket is.

A koraszülötteknek, főként az extrém kis súlyú újszülötteknek az életben maradásért rengeteg kihívással kell megküzdeniük a születést követő napokban, hónapokban. Világrajöttükkor tüdejük még nem kész az anyaméhen kívüli életre, ezért légzéstámogatásra szorulnak. Tápcsatornájuk éretlen, keringésük gyenge, az idegrendszer éretlensége miatt mások a reflexeik, így többek között a légzést szabályozó, szopó- és nyelési reflexek hiánya is súlyos problémákat okozhat.

A koraszülött osztályok (Perinatális Intenzív Centrumok) hivatása és küldetése, hogy segítse a túl korán érkezett csecsemőknek átvészelni az első pár hét, hónap kritikus időszakát, és minél inkább megóvja őket a maradandó károsodásoktól. Egy koraszülött gyermek érkezésekor a szülők, a család is nagyon nehéz időszakon mennek keresztül, aggódva csöpp gyermekük életéért úgy, hogy nem harcolhatnak helyette, nem vállalhatják át fajdalmát. Mellette vannak és támogatják, de a harcot a picinek kell megvívnia.

Gyermekrajz kiállítás

Az Ő nagy álmaik: Frigy Fanni, Gara Rebeka, Gulyás Panna, Hetési Ábel, Horsa Petra Virág, Horváth Sára, Kurdi Emma, Lóránt Hanna Szófia, Molnár Viktória, Radócz Dorka, Szenecsár Nóra, Szikora Szonja, Szűcs Eliza, Török Dorina, Vikor Panni


Milyen is ez a küzdelem - lépésről lépésre

Milyen is ez a küzdelem - lépésről lépésre - egy 1500 g alatti súllyal született koraszülött számára? Nézzék meg kiállításunkat, hogy választ kapjanak!

Támogasson minket Adója 1 %-ával

Nagyköveteink

Image
Bicsák

Bicsák Bence

Világbajnok triatlonos
Image
Borbás

Borbás Marcsi

Televíziós műsorvezető
Image
Lubics

Lubics Szilvia

ultrafutó, fogorvos
Image
Mányoki Ádám

Mányoki Attila

Világrekorder hosszútávúszó 

Tettünk már sok csodát… és szeretnénk a jövőben is!

Alapítványunk megalakulásakor azt vállalta, hogy koraszülött életeket ment és hogy minden lehetséges módon támogatja azokat a súlyosan beteg csöppségeket, akik intenzív ellátást igényelnek.
13 éve végezzük ezt a feladatot az Önök támogatásával!

Kapcsolatfelvétel
Image
Macik